Fins ara, les dones al volant pagaven menys d’assegurança que els homes perquè, segons una llegenda urbana, aquestes tenien menys risc de sinistralitat que els homes. El Tribunal de Justícia de la Unió Europea s’ha encarregat de tirar per terra aquesta afirmació i ha establert que homes i dones han de pagar el mateix en atenció al principi d’igualtat i de no discriminació.
El lletrat Daniel Vosseler, de Vosseler Advocats, s’ha mostrat molt d’acord amb la decisió del tribunal europeu, ja que considera que el dret a la igualtat i a la no discriminació ha de prevaldre enfront de l’objecte negocial que persegueixen les asseguradores. En aquest sentit, s’ha de partir de la premissa de que tots som iguals. Daniel Vosseler va afegir que el que sí que és una obvietat, és que avui dia els homes continuen conduint més que les dones però que el rati de sinistralitat entre uns i altres és exactament el mateix. Per tant, l’afirmació de que les dones condueixen de manera diferent o que són més prudents que els homes és una fal·làcia.
D’altra banda, el lletrat va afirmar, emparant-se en estadístiques judicials, que el percentatge d’homes que cometen delictes relacionats amb la seguretat del trànsit o delictes de conducció temerària és més elevat que el de les dones. Però en termes generals, la conducció entre un home i una dona és igual.
Sí que és cert que el món de l’assegurança ha funcionat des de sempre per col·lectius (el col·lectiu de la gent gran, el col·lectiu de la gent jove, el col·lectiu dels taxistes, que tenen més sinistralitat perquè estan moltes hores al volant, etc.). Daniel Vosseler diu que si poguéssim equilibrar les hores que passen homes i dones al volant i les poséssim en relació amb la freqüència dels sinistres, ens adonaríem que homes i dones conduïm exactament igual.
El que té clar el lletrat és que el dret a la igualtat i a la no discriminació està per sobre de qualsevol interès econòmic que puguin tenir les empreses asseguradores. I en aquest sentit, afegeix que el Consorci de Compensació d’Assegurances, entitat sense ànim de lucre, no discrimina per raó de sexe.
Daniel Vosseler ha conclòs que la solució més beneficiosa i justa des del punt de vista del consumidor és l’assegurança personalitzada, és a dir, que cadascú respongui de les seves accions i les seves omissions al volant i no pas per les imprudències o bestieses dels demés.
Veure la intervenció d’en Daniel Vosseler a TV3 a la carta »